10.8.2013

Kirja talvisodan nuorista vapaaehtoisista
** Otettu 220 kappaleen painos. Kaikki postitettu. Jonkun verran meni kirjastoihin, mutta pääosin yksityishenkilöille. Teoksesta on E-kirja tässä linkissä.

Lauri Immonen (1913 – 1979) kirjoitti talvisodasta kaksi kirjaa. Vuonna 1966 ilmestyi teos ”Kaksi tykkiä. Mantsinsaari talvisodassa”. Vuonna 1967 ilmestyi Pitkärannan edustan saaristotaisteluja käsittelevä ”Unohdettujen rintama”.

Lauri Immonen laati myös 1960-luvun lopulla luonnostasolle jääneen kirjoituksen talvisodan nuorista vapaaehtoisista, Osasto Elomaasta. Dokumentaariseksi romaaniksi laaditun tekstin henkilöt ovat oikeita ja sen tapahtumat perustuvat Osasto Elomaan sotapäiväkirjoihin ja osaston päällikön Lasse Elomaan samanaiheisiin kertomuksiin.

Osasto Elomaa perustettiin 6.12.1939 niistä Rakennuspataljoona 4:ään kuuluneista työvelvollisista, jotka ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi rintamalle lähtijöiksi. Osaston johtajana oli alussa sortavalalainen reservin vänrikki Leevi Aatos Lakio, 11.12.1939 alkaen turkulainen suojeluskuntaupseeri, luutnantti Lasse Olavi Elomaa. Osasto Elomaahan kuului perustamisvaiheessa yhteensä 330 vapaaehtoista. Osaston sotapäiväkirjassa on 307 nimeä sisältävä luettelo, jossa 267:n sotilasarvoksi on merkitty ”vapaaehtoinen”. Lauri Immosen tekstissä mainitaan 70 vapaaehtoista nimeltä. Osaston joukkueenjohtajat ja ryhmänjohtajat olivat reserviläisiä, mutta suurin osa miehistöstä ei ollut suorittanut varusmiespalvelusta ollenkaan. Monet olivat 16 – 18-vuotiaita. Osaston miehistö lähti sotaan ilman vakinaisen armeijan sotilaan statusta ja aluksi ilman tuntolevyjäkin.

Osasto Elomaan nuorukaiset olivat kotoisin Raja-Karjalasta ja Laatokan Karjalasta. Mm Salmin, Impilahden, Suojärven, Suistamon ja Harlun pitäjistä sekä Sortavalan kaupungista ja maalaiskunnasta. Myös mm Jaakkimasta ja Parikkalasta oli monia. Kirjassa on henkilöluettelo kotipaikkakunnittain. Nimet viittaavat siihen, että henkilöitä oli monista tunnetuista karjalaisista suvuista. Lisäksi kirjassa on osaston kaatuneiden luettelo, johon on pyritty keräämään enemmän tietoja, mitä Kansallisarkiston sodissa menehtyneiden tietokannasta löytyy.

Kirja on 142-sivuinen, pehmeäkantinen ja kokoa B5.

Ei kommentteja: